Те частично декриминализират злоупотребата със служебно положение

Правова държава ли е Румъния и гарантира ли върховенството на закона? Въпросът дебатират в Европейския парламент в Страсбург. Ако последните законови промени в северната ни съседка бъдат определени като притеснителни,  това означава оставане на мониторинговото наблюдение и над България поне още година.

Пореден протест срещу корупцията в Румъния

Румънският парламент наскоро одобри изменения в Наказателния кодекс, които частично декриминализират злоупотребата със служебно положение. Гаранциите за опазване на върховенството на закона и независимата съдебна система на Букурещ са пряко свързани с България, тъй като двете страни вървят заедно в рамките на мониторинговия механизъм. 

Северната ни съседка не гарантира върховенството на закона, не гарантира независимост на съдебната система и сигурността на магистратите и вместо да бори корупцията, по-скоро частично я оневинява, ако се съди по реформата в съдебната система. Това стана ясно от изказванията в Европарламента.

Румънското МВР се извини на пострадалите на протестите в Букурещ

„Необратимостта на постигнатия досега напредък в рамките на механизма за сътрудничество и проверка е основно условие за отпадането му. Искам да съм ясен. Комисията ще направи съответните изводи, ако промените в съдебната система, правилата за конфликт на интереси и измененията на законите за борба с корупцията влязат в сила, без да бъдат взети предвид нашите притеснения. Комисията призовава Румъния да върне незабавно процеса на реформи отново върху релсите, както и да се въздържа от всякакви стъпки, които обръщат назад постигнатия досега напредък”, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Мащабен протест и сблъсъци в Букурещ, има ранени и арестувани (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Дебатът, който се води в момента, се отнася по-скоро до политически сблъсък, отколкото до независимата съдебна система в Румъния. Що се отнася до протестите на 10 август, обвиняват румънската полиция за използването на сила, но и протестиращите използваха сила. Полицията използва същите методи, каквито се използват в цяла Европа. Не отказвайте на Румъния неща, които са позволени на други държави”, заяви министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила.

Европейският парламент ще се произнесе за Румъния с гласуване на резолюция следващия месец. Тогава се очаква и следващият мониторингов доклад за напредъка в борбата с корупцията и реформата в съдебната система както на България, така и на Румъния. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер беше обещал, че до края на мандата му този механизъм ще отпадне.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: Маргарита Стоянчева