Кандидатурата му бе издигната от ГЕРБ

Парламентът одобри Красимир Влахов за конституционен съдия. Той ще представлява парламентарната квота в съда. Избора му подкрепиха четири от петте парламентарни групи в Народното събрание. Само БСП гласува с „въздържал се”.

Красимир Влахов беше единственият кандидат, който парламентът разглеждаше като вариант за конституционен съдия. Номинираният от левицата, бившият депутат и преподавател по право Янаки Стоилов, се оттегли с мотива, че няма състезателен елемент и изборът е предрешен.

Правната комисия подкрепи Красимир Влахов за конституционен съдия

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на депутатите от ВОЛЯ и ДПС за подкрепата за Влахов.

Конституцията повелява, че всеки народен представител има право на свое мнение и лично убеждение. А не е просто гумен печат, който да легитимира предварително взети решения”, заяви Крум Зарков от БСП.

Номинираният Красимир Влахов изслуша аргументите на опозицията и управляващите в залата. Въпреки че уважават професионалните му качества като съдия и бивш администратор на едни от най-тежките съдилища, от БСП се въздържаха да го подкрепят.

Янаки Стоилов се отказва от номинацията за конституционен съдия

„Защо оттеглихте кандидатурата на Янаки Стоилов? Защо за втори път отмъщавате на един прекрасен юрист и конституционалист?”, попита Данаил Кирилов от ГЕРБ.

От БСП отговориха, че Янаки Стоилов ще продължи да преподава в СУ. Избраният Красимир Влахов благодари за доверието.

Новите конституционни съдии ще положат клетва в КС в началото на ноември.

Кой е Красимир Влахов?

Преди да бъде избран за конституционен съдия, Влахов е магистрат във Върховния касационен съд (ВКС). Той има 20-годишен съдийски стаж, включително и като заместник-председател и ръководител на Гражданска колегия във ВКС.

Роден е на 24 септември 1972 г. в Плевен. Юридическото си образование придобива в СУ „Св. Климент Охридски“, а професионалния си път започва през 1996 г. като младши съдия. На следващата година става съдия в Софийския районен съд. От 2001 до 2004 г. е негов заместник-председател. През 2004 г. е повишен в Софийския градски съд, а по-късно е командирован във Върховния касационен съд. През 2008 г. Висшият съдебен съвет избира Влахов за председател на Софийския районен съд, а през 2012 г. е назначен за заместник-председател на ВКС.

Влахов е хоноруван преподавател по гражданско право и процес в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и временен преподавател в Националния институт по правосъдието. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.