Съпругата му съобщила, че няма вест от него от миналата седмица

Френската полиция издирва президента на Интерпол - китаецът Мън Хунвей. Сигнал за изчезването му е подала съпругата му. Тя е съобщила, че няма вест от него от 29 септември, когато заминал за Китай.

Френски съдебен служител, пожелал анонимност, заявява, че президентът на международната полицейска организация е отпътувал от Франция и е пристигнал в Китай в края на септември. Той не е изчезнал във Франция, уточни източникът, цитиран от Франс прес.

Интерпол пусна заповед за арест на индийски милиардер-беглец

Мън беше избран за президент на Интерпол през ноември 2016 г. и мандатът му е до 2020 г. До избирането си е бил зам.-министър на обществената сигурност на Китай, а преди това зам.-председател на Китайската комисия за контрол на наркотиците и директор на Националната служба за борба с тероризма.

Издирван от Интерпол българин се предаде, остава за постоянно в ареста

При избирането на Мън за президент на организацията правозащитни групи изразиха тревога, че Китай може да се опита да използва позицията му, за да преследва дисиденти в чужбина. Китай отдавна се стреми да получи помощта на други страни за арестуването и депортирането на граждани, които обвинява в престъпления, включително корупция и тероризъм.

В отговор на опасенията на правозащитниците Интерпол заяви, че нейният устав забранява на служители й всякаква намеса в политика.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.