Бошняци и сърби гласуваха за крайните кандидати, хърватите - за умерен

Босненският сръбски националист Милорад Додик спечели място в тройното председателство на Босна и Херцеговина. Това показват резултатите от провелите се в неделя парламентарни избори в една от най-сложно устроените държави.

СПОРЪТ "КОСОВО-СЪРБИЯ": Ще се прекрояват ли граници?

Милорад Додик спечели с над 10% повече от предшественика си Младен Иванич. В миналото Додик заплашвашеда организира референдум за отцепването на Република Сръбска, а издигането му до председателството е ясен знак, че национализмът продължава да броди в страната над 20 години след края на войната.

Босна и Херцговина е разделена на две - Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация. Гласоподавателите трябваше да избират общо петима президенти и 14 премиери. Във Федерацията - основната босненска мюсюлманска партия, обяви, че нейният кандидат Шефик Джаферович печели, а хърватите върнаха на председателското място социалдемократът Желько Комшич за сметка на националиста Драган Чович.

ЕК: Внимавайте с китайските троянски коне на Балканите

Според Чович неговият съперник е победил благодарение на гласовете на бошняците във федерацията, а не на хърватите. Партията на Чович се бореше за промяна в изборното законодателство, при което хърватите да гласуват само за свой етнически кандидат. Нито следа от оптимизъм няма в реакциите на хората и от трите общности.

Изборите трябваше да покажат дали Босна ще тръгне по пътя на реформите за евроинтеграция. След тях обаче има реална възможност да бъде блокирано сформирането на горна камара на парламента след бошняци и хървати не се разбраха за промени в изборния кодекс, а победата на сръбския националист Додик се очаква да отслаби тройното председателство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.