Носителите й са американските икономисти Уилям Норхаус и Пол Ромер

Уилям Норхаус и Пол Ромер, изследователи в областта на изменението на климата и иновациите, получиха престижната Нобелова награда за икономика, съобщи БГНЕС.

Двамата печелят наградата за създаване на методи за разрешаване на някои от най-фундаменталните и неотложни проблеми: дългосрочен устойчив растеж на икономиката и благополучието на световното население.

Американци и британец – новите лауреати на Нобеловата награда за химия (СНИМКИ)

Според изявлението на академията резултатите от изследванията на учените "значително разширяват обхвата на икономическия анализ, като изграждат модели, които обясняват как пазарната икономика взаимодейства с природата и знанието". 

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ПОЛОВИН ВЕК: Жена получи Нобеловата награда за физика

Научното изследване на Нордхаус показва как икономическата дейност взаимодейства с химията и физиката, което пък води до климатични промени.

Работата на Ромер показва как натрупването на идеи помага за устойчив и дългосрочен икономически растеж. Неговите изследвания полагат основата на

Активисти срещу сексуалното насилие спечелиха Нобеловата награда за мир

ендогенната теория за растежа, довела до много нови изследвания на регулациите и политиките, които насърчават нови идеи и дългосрочен просперитет.

Уилям Нордхаус е известен учен в сферата на икономиката на промените в климата и глобалното затопляне. Той е роден на 31 май 1941 г. в Албакърки, Ню Мексико, САЩ.Нордхаус е професор по икономика  в Университета в Йейл. 

Пол Ромер е роден през 1955 г. Той е гост-професор на бизнес факултет на Нюйорския университет.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.