Според учените има три стъпки, които трябва да станат факт

Ключов доклад за глобалното затопляне. Учени настояват за спешни промени във всички области на човешкия живот. Целта е покачването на температурата на Земята да се ограничи до градус и половина.

Всяко малко покачване на затоплянето е от голямо значение. Ако ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса, в сравнение с 2 градуса, загубите от царевица, ориз и пшеница ще са по-малко. А населението на света, изложено на недостиг на вода, ще е с до 50% по-малко.

Три от стъпките, които трябва да станат факт, според учените: емисиите от въглероден диоксид в световен мащаб да намалеят с 45% до 2030 година. 85% от електричеството на света да се доставя от възобновяеми източници до 2050 година. Употребата на въглища да се сведе до нула. Но всичко това няма да е евтино.

ООН призовава за по-сериозно ограничаване на глобалното затопляне

Чували ли сте за „енергийни култури”? Това са растения, от които се правят биологични горива. И е една от стъпките, с които, според учените, можем да ограничим глобалното затопляне. Проблемът: необходими са до 7 милиона квадратни километра земя с такива посеви. А това е 63 пъти повече отколкото площта на България. Целта: светът първо да намали, а после да спре използването на изкопаеми горива.

„Ние излагаме фактите, с които политиците трябва да се справят. Употребата на въглища трябва да намалее до средата на 21-ви век! Но ние не решаваме за енергийните политики на отделните държави”, коментира Джим Ский, Междуправителствен панел по климата.

Според изчисленията в доклада в продължение на 19 години ще се инвестират по над 2 трилиона долара в енергийната система. Но е по-евтино отколкото просто да чакаме, смятат експерти.

Общото събрание на ООН започна с предупреждение за хаос в световния ред

„Цената, която българското общество плаща само заради зачестилите природни катаклизми, през последните години драстично се увеличи”, коментира Георги Стефанов, WWF.

Повече дъжд и наводнения в умерените ширини, по-тежка суша в горещите райони на Земята, са само част от видимите последствия на глобалното затопляне.

„Ние вече виждаме последствията от глобалното затопляне с един градус: все по-често екстремно време, покачване на морското равнище, намаляващите арктически ледове”ы обяснява Панмао Жаи, Междуправителствен панел по климата.

„Обещанията, които правителствата направиха през последните три години, не са достатъчни, за да ограничим глобалното затопляне под градус и половина след 2030 година”, обясни Джим Ский.

Бездействието би било фатално не само за икономиката на човечеството, но и за природата. Най-голямата в света система от коралови рифове може напълно да изчезне, ако глобалната температура се повиши с 2 градуса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.