Проектът „Максима” е спечелил европейско финансиране сред над 500 други кандидати

Български учени разработват нова технология за ранно откриване на рак.

В партньорство с изследователи от Белгия и Италия, инженерите от техническия университет във Варна, вече успешно визуализират в детайли трудно откриваеми тумори.

Почти всяка минута една жена в света умира от рак на гърдата. Заради тази статистика преди 7 години инженерът по биомедицинскатехника Кристина Близнакова започва да търси начини за по-прецизна и безопасна диагностика.

 „Понеже томографията изисква много проекции, знаете, нашата идея е да вземем по-малко проекции и да видим дали качеството на тумора, който ще реконструираме ще бъде същото както при повечето проекции”, казва доц. Кристина Близнакова.

Фондация предлага безплатен домашен тест за ХИВ

За разлика от досегашните двуизмерни технологии, българският проект е лесно приложим в практиката, защото е базиран на 3D модели на злокачествени тумори.

„Малки лезии,  които не могат да бъдат открити в мамограма на гърда, могат да бъдат ясно открити с тази техника и не само да бъдат открити, но и да бъдат разграничени границите”, обяснява доц. Близнакова. Засега учените се опитват да намалят облъчването, което според екипа е постижимо в близко бъдеще. А след като влезе в практиката, технологията може да бъде прилагана при рак на белия и на черния дроб.

С откритието си учените от Варна вече успели да сканират и открият дефект по аварирал самолет и да помогнат на костенурка със счупена черупка.

Екипът вече подготвя и мобилно приложение за ранна диагностика на рак на гърдата. С него всяка жена сама ще може да оцени доколко е застрашена от заболяването и ще получи съвети от специалисти къде и как да се прегледа.  

Проектът „Максима” е спечелил европейско финансиране сред над 500 други кандидати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.