Румен Радев откри кръгла маса за неравенствата и бедността

Бюджетният излишък да се изхарчи до края на годината. За това призова президентът Румен Радев. На кръгла маса за неравенствата и бедността в България под неговия патронаж, държавният глава поиска спешни мерки.

С тях трябва да се овладеят икономическите дисбаланси. Според експертите 400 000 българи попадат в категорията „работещи бедни”– тоест, работят, но доходите им са под линията на бедност от 321 лева.

Георги Дюлерски от Благоевград работи в строителството. Заедно със съпругата си изкарват общо 1400 лева, с които трябва да издържат и двамата си синове – студенти.

Животът поскъпва със 7 лв. на човек заради новите цени на газ, ток и парно

„Това са по 350 лева на човек. С 350 лева може ли да живее човек нормално?”, пита Георги Дюлгерски.

Минимум 590 лева са нужни за нормален живот, пресмятат синдикатите. А точно с тази сума живеят 1,7 милиона българи. В същото време, за 10 години издръжката на живот у нас е поскъпнала с близо 50%.

„Все повече се говори за стабилност, за ръст на БВП, за рекордни стойности и колкото повече се говори на тези теми – толкова повече трябва да говорим за бедността, как се разпределя този БВП, как се харчат публичните средства”, заяви Румен Радев.

По последни данни разликата в доходите между 20% от най-богати спрямо 20% най-бедни българи вече е 8 пъти или почти двойно над  средноевропейските нива.

„Бедността не е порок, но е проблем. Бедността ражда корупция”, заяви Радев.

„Дисбалансите са много големи”, коментира Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика.

От социалното министерство подготвят законови промени, с които да подпомогнат уязвимите групи. В същото време за овладяване на бедността експертите предлагат оптимизиране на данъците в полза на бедните

„Не само ще доведе до по-справедлив резултат, но ще има и стимулиращ ефект за икономиката”, коментира икономистът Атанас Пеканов.

На форума беше обсъдена и идеята за допълнителен налог за хората с доходи над 5 000 лева.

„Ние сме малко закъснели, ако искаме нещо да направим съществено. Сега можем да направим козметични промени, защото бюджетът за 2019 година е почти готов”, коментира проф. Христина Вучева.

„Добра стъпка би било българският парламент да изиска тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и със санкция на парламента. Това ще бъде много силен сигнал от стана и на правителството, и на парламента и надежда за демократичните процеси в страната”, заяви президентът.

„Не разбирам за кой излишък говори президентът, ние няма да надхвърлим одобрените разходи. Ако искаме да изхарчим излишъка, трябва да актуализираме бюджета, а ние нямаме такова намерение”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.