Най-големите военни летища у нас отварят врати за посетители

Седмица преди празника на бойната ни авиация най-големите военни летища у нас отварят врати за посетители. Стотици наблюдаваха атрактивен бой в небето над авиобаза „Граф Игнатиево”.

В арена на въздушни схватки се превърна небето над авиобаза „Граф Игнатиево”. Два изтребителя МиГ-29  прихванаха нарушител във въздушното ни пространство и го принудиха да кацне. В ролята на вражеския самолет влезе „Спартан” от авобаза „Враждебна”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Това е мястото, където останаха последните български изтребители, тези, които пазят небето на България”, заяви бригаден генерал Димитър Петков, началник на авиобаза „Граф Игнатиево”. „Тук се носи постоянно бойно дежурство. Тук се гарантира въздушният суверенитет”.

Младите пилоти в базата като Тодор Тодоров се надяват скоро да пазят небето на България с нови модерни изтребители, с които да участват и в реални мисии на НАТО.

„Засега имаме трудности с нальота, имаме и други трудности- части, договори, гориво. Надявам се, когато придобием новия многоцеливи изтребител, повече пилоти да се включат в бойното дежурства и да бъдем подготвени за целите, които трябва да изпълняваме”, заяви старши лейтенант Тодор Тодоров, пилот в авиобаза „Граф Игнатиево”.

Изтребителите МиГ-21, които не летят, и самолетите МиГ 29, които все още са гордостта на военната ни авиация, се радваха на особен интерес у децата.

Следващите военни летища, които ще отворят врати, ще са авиобазата в Долна Митрополия и тази в Безмер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.