Унгария вече обяви, че няма да участва в Глобалното споразумение за безопасна, методична и редовна миграция

Вътрешният министър на Полша Йоахим Бруджински препоръчва на правителството да се оттегли от договора на ООН за миграцията преди окончателното му приемане по-късно тази година. Според министъра това споразумение ще насърчи допълнително миграцията към Европа, съобщи в Тwitter министерството, предаде Ройтерс. 

Разследват как Атина е харчила парите от ЕС за бежанци и мигранти

Унгария вече обяви, че няма да участва в подписването на т. нар. Глобално споразумение за безопасна, методична и редовна миграция, прието през юли от всички 193 страни членки на ООН без САЩ, които миналата година също се оттеглиха.

Пактът, който трябва да бъде окончателно подписан през декември в Маракеш, се занимава с въпроси като причините, които карат хората да мигрират, как те да бъдат защитени и как да бъдат интегрирани в новите страни. Полша, Чехия и Унгария заемат твърда позиция срещу разселването на мигранти из ЕС с аргумента, че незаконната миграция заплашва сигурността на континента, припомни Ройтерс. 

Откриха 70 мигранти в камион, управляван от българи в Хърватия

По думите на полския вътрешен министър проектът за глобалното споразумение "не гарантира сигурността на Полша" и освен това "насърчава нелегалната имиграция". В съобщението на неговото ведомство се отбелязва, че Бруджински е направил изказване пред срещата на Г-6 за миграцията във френския град Лион, където е разговарял с италианския си партньор Матео Салвини и други официални лица. 

Управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" дължи убедителната си победа на парламентарните избори през есента на 2015 г. отчасти на опасенията на поляците от миграцията, отбелязат БТА и Ройтерс. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.