Тази промяна в НПК отново предлагат „Обединени патриоти” след убийството на Виктория Маринова

Съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт, тежка телесна повреда или когато извършителят е бил пиян. Връщането на този текст в Наказателно-процесуалния кодекс предлагат отново „Обединените патриоти”.

Какъв е профилът на убиеца на Виктория? (ВИДЕО)

Още през 2016 година предложихме тази промяна и преразглеждането на т. нар. „институт за съкратеното следствие”. Както виждате, опитите да се правим на прекалено либерални и хуманни в подобни престъпления и да променяме законите според някаква европейска конюнктура, какъвто е случаят от 2010 г. с промяната на НПК и намаляването на присъдите на подобни хора не води до нищо добро”, аргументира това предложение министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в студиото на „Здравей, България”.

Ако задържаният за убийството на Виктория Маринова Северин Красимиров бъде осъден по тази процедура, след като признае вината си, това означава, че той може да получи присъда от 30 години и след 15-20 години да поиска помилване. Според Каракачанов тази възможност е много реална, но в същото време не може да се очаква, че осъдените за толкова тежки престъпления ще се поправят в затвора.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.