Топлоцентралата на въглища трябва да плати 466 млн. лева за парникови газове

Енергийната система на страната трябва да остане стабилна, а комплексът „Марица изток” – да запази капацитета на производството на ток. Около това мнение се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова, ръководители на държавните енергийни дружества и представители на синдикалните организации, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Теменужка Петкова: Няма да поставим енергийната система в риск

Петкова поясни, че цената на парниковите емисии, които държавата плаща, в началото на годината бяха 8 евро за тон, а преди 3 седмици - 25 евро.

„Това, което ТЕЦ „Марица Изток 2 трябва да плати, за да купи тези емисии и да работи през следващата година е малко над 466 млн. лева. Ако не бъдат закупени, съгласно европейските правила, централата няма право да работи или ако продължи дейност със съответните глоби – съответно по 100 евро за всяка една от емисиите”, обясни министърът, цитирана от БГНЕС.

„Работна група в Министерството на енергетиката разработи краткосрочни и дългосрочни мерки с цел оздравяване на дружеството. Средствата за квоти за посочения период ще бъдат осигурени, а през следващите месеци ще конкретизираме мерките за дългосрочно гарантиране стабилността на държавната топлоелектрическа централа“, подчерта министър Петкова.

СЛЕД ПРОТЕСТИТЕ В СОФИЯ: Енергийният министър на крака при миньорите от "Марица Изток"

Следващата седмица експерти от Министерството на енергетиката ще представят пред заинтересовани страни първоначални данни, свързани с разработваната Стратегия за устойчиво енергийно развитие с хоризонт 2030 – 2050 г. Тогава ще бъдат очертани основните тенденции при формиране на енергийния микс, произтичащи от европейското законодателството в областта на енергетиката. По думите й страната ни следва да избере поетапния преход към нисковъглеродна икономика, за да се гарантират достъпни цени на енергията у нас.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.