В района е засилено полицейското присъствие

Напрежение в ромската "Шекер махала" в Пловдив, след като местната власт започна събаряне на незаконни постройки. Сред определените за бутане има и масивни сгради. Акцията се провежда, след като за някои от нелегалните обекти години наред общината е водила дела и решението за премахването им, е одобрено от съда преди дни.  В списъка за принудителното бутане попадат 21 къщи. 

Махат незаконни търговски обекти и гаражи в "Столипиново"

В махалата местните посрещнаха багерите с жива верига и опитаха да ги спрат. Намеси се и жандармерията. Над 50 полицаи,въоръжени с щитове и маски избутаха събралите се за протест жители.

Първите незаконни къщи бяха сринати пред очите на собствениците им. Едната от тях е тази на Златка. Тя има четири деца, едното от които е инвалид. Признава, че живее нелегално тук и няколко пъти се е опитала да узакони постройката си.

 „Казвам им „Докарайте данъчно да мерят колко имоти имаме, за да плащаме данъци, 100 или 200 лева на година, ще го плащаме”. Защо не докарат данъчно да си плащаме, а докарват багери да ни бутат?”, пита Златка Самуилова.

Златка и децата й остават на улицата. Тя твърди, че не са й предложили общинско жилище.

„Ако не дават сега къща, като ни бутат отиваме пред парламента  и стачка”, заплашва Златка.

В махалата заплашиха също, че няма да пуснат децата на училище.

„На училище няма да отидат. Къде ще ги обличаме. Как  ще ги мием. Къде ще гледаме тези деца?”, нареждат майките.

Започва описване на незаконните постройки в пловдивската „Шекер махала”

Някои побързаха да изнесат вещите си, преди багерът да е съборил къщите им.

Кметът е безкопромисен и заяви, че незаконните постройки трябва да бъдат премахнати. Собствениците са били предупредени за акцията преди 2 месеца.

 „Всички те са по протежението на т.нар. Северен колектор. Едно време имаше канал, сега е пропаднал и е запушен, водата се връща и не може да се изтича”, обясни кметът на район Северен в Пловдив Ральо Ралев.

Нито един от собствениците на незаконните постройки не се води жител на Пловдив.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.