Това решиха 80 от 120 депутати в парламента в Скопие

В Македония започна процесът за изменение на Конституцията, който трябва да завърши с промяната на името на страната. Това реши парламентът след важно гласуване снощи.

80 от 120 депутати подкрепиха решението да започне прилагането на договора с Гърция, който предвижда страната да се казва Северна Македония. Това беше точният брой депутати, необходими за постигане на мнозинство от две трети.

Има ли мнозинство за конституционни промени в Македония?

Така премиерът Зоран Заев избегна нуждата от предсрочни избори. След неуспешния референдум за промяната на името, който не събра необходимия кворум, Заев каза, че ще внесе договора за гласуване в парламента и ако вотът не мине, ще подаде оставка.

Решението в Скопие е добра новина и за премиера на Гърция Алексис Ципрас. Ако Македония формално одобри договора, управляваща коалиция в Гърция ще опита да прокара споразумението и в гръцкото народно събрание.

Могерини: Договорът от Преспа е уникален, едва ли ще има друга такава възможност

"Днес е исторически ден за нашата страна. Заедно написахме история. След като огромно мнозинство от гласувалите на референдума поиска Македония да влезе в Европейския съюз и НАТО, парламентът се съобрази с волята на народа да прекрачим през отворените порти на най-големите общности на Запада", заяви Зоран Заев.

България приветства решението на парламента в Скопие, с което се отваря процесът на европейска и евроатлантическа интеграция на страната.

„Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона. Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес”, се казва в изявление на външния ни министър Екатерина Захариева.

Македонският парламент има срок от 30 дни да разгледа предложените поправки, а за окончателното им одобрение отново е необходимо две трети мнозинство. Очаква се този вот да се състои около средата на декември.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.