Марсел Моос е с амбициите да произвежда сирене и да го изнася

От Алпите до Дряново. Бизнесмен избира България през Швейцария. Дълго време Марсел Моос внася от страната ни плодове, зеленчуци и дървесина. Парите, които натрупва, решава да вложи в козеферма у нас.

„Да хванеш гората”: Първата сватба от 20 години насам в село Садина е белгийска

Купува място извън дряновско село, до което няма дори път. С времето изгражда такъв. Отнема му около 10 месеца, за да построи всичко. Бизнесът му тепърва ще се разраства. Смята да произвежда козе сирене, което да изнася в чужбина.

„Общината в Дряново ми помогна доста. Много хора се отзоваха. Успяхме, без да се налага да плащаме под масата. Проектът е добър и затова смятам, че нещата станаха толкова бързо”, разказва Марсел.

„Да хванеш гората”: Да замениш Лондон за Долна Малина (ВИДЕО)

Инвестира собствени пари, но печели и европейски проект, от който очаква финансиране. Когато ги получи смята да направи още плевни и ветеринарен кабинет. Внася кози от Австрия, защото са много млекодайни.

„Приятелите ми в Швейцария ми казваха, че съм луд да идвам тук, вместо да си харча парите, без да се налага да работя. Аз обаче имах мечта и реших да я сбъдна”, разказва бизнесменът.

"Да хванеш гората": Германски IT специалист се пресели в българско село (ВИДЕО)

„Понякога се чудя дали си заслужаваше, защото това е голям проект. Последния път, когато съжалих, че съм се захванал с това, беше когато част от козите ми измряха заради ветеринар, който не им би една от ваксините. Изгубихме доста животни, беше ужасно”, споделя Марсел Моос.

Признава, че го дразнят боклуците в България. Недоумява защо хората правят това. Не му харесва и как българите се отнасят с животните. За Швейцария казва, че има недостатъци – пренаселено е и всеки има заеми. Хората не се чувстват свободни и постоянно бързат. В България му харесва спокойствието и се чувства свободен.

Още за неговата история разберете във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.