Близо 2 700 души се състезават за мандати в 249-местната Долна камара

Изборите за Долната камара на Народното събрание (парламента) на Афганистан завършиха с ниска избирателна активност на фона на терористични атаки и обвинения в нарушения. Повечето избирателни секции бяха затворени в 00:00 местно време, а в неделя около 400 от тях ще се отворят отново за онези, които не са успели да гласуват. Предварителните данни не се очакват по-рано от ноември, предадоха БГНЕС и ТАСС.

Според независимата избирателна комисия (НИК), над 3 милиона или около 1/3 от 8,8 милиона души в списъка, са се възползвали от конституционното си право на глас. Най-голямо е участието на жителите на столицата, като сред тях преобладават жените. По съображения за сигурност гласуването беше отложено в провинциите Газни и Кандахар. Сигурността на повече от 5 000 обекта в 32 провинции осигуриха 70 000 служители на силите за сигурност в страната. От 7 400 избирателни секции, близо 3000 са в зони, контролирани от талибаните.

Както оглавяващият афганистанското Министерство на вътрешните работи Вайс Ахмед Бармак заяви, след откриването на избирателните секции в 07:00 местно време 28 души са били убити и над 100 са ранени в резултат на експлозии. Общо около 200 инцидента са регистрирани в страната за деня, включително терористични атаки и взривове на самоделни бомби. Отговорностите за атаките все още не са поети от нито една от групировките, действащи в Афганистан, включително радикалното талибанско движение, което бойкотира изборите.

От своя страна активисти за правата на човека обвиниха властите в многобройни нарушения по време на изборния процес. Както съобщава НИК, 234 000 представители на афганистански НПО и служители на международни организации са били акредитирани на изборите.

Изборна статистика

Както беше посочено по-рано от НИК, около 2 700 души се състезават за мандати в 249-местната Долна камара, 68 места от които са запазени за жени. Документи за участие в изборите бяха подадени от независими кандидати и представители на различни политически партии и движения.

Предишните избори за най-висшия законодателен орган на Афганистан се проведоха през септември 2010 г. и бяха придружени от многобройни нарушения и нападения от екстремистки групировки. Следващите избори трябваше да се проведат през 2015 г., но по съображения за сигурност те бяха отложени няколко пъти.

Депутатите от Народната камара се избират на основата на всеобщо, тайно и пряко гласуване за срок от 5 години, като победител е кандидатът, спечелил обикновено мнозинство от гласовете. Кандидатът трябва да е на поне 25 години, да бъде гражданин на Афганистан или да е получил гражданство най-малко 10 години преди датата на кандидатурата си, да не бъде осъден за престъпление срещу човечеството или лишен от граждански права. Едновременно с парламентарните избори се провеждат избори за местните органи на властта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес