Вицепремиерът е категоричен, че ще се оттегли от поста си, само ако коалицията поиска това

Протести с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов се провеждат в понеделник в редица градове на страната. Причината е изказването му, в което той нарича майките на деца с увреждания "кресливи", а децата им - "уж болни". Премиерът се разграничи от думите на Симеонов и го призова да се извини. А вицепремиерът отвърна във Facebook: "Знам, че истината боли, но не се отказвам от нито една своя дума".

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

В София протестиращите се събраха под прозорците на Министерския съвет. Около два часа след началото на демонстрацията те блокираха движението по бул. "Дондуков".

Майките настояват Валери Симеонов не само да подаде оставка, но и по никакъв начин да не участва в управлението на страната.

„Освен, че може да бъде подадена,  оставката може да бъде поискана. Подобни безобразни изказвания са позор за нашето общество”, смята Весела Одажиева.

Друга майка – Мая Стоицева показва ТЕЛК-а на „уж” болното си дете и изразява възмущението си от изказването на Симеонов.

В протеста на майките се включиха и много граждани. 

СЛЕД ПОИСКАНАТА ОСТАВКА: НФСБ защити Валери Симеонов

„Почувствах се омерзена и като майка, и като гражданин на страната.  За мен е ненормално той да продължи да изпълнява функциите си на вицепремиер. Ако е човек с достойнство, трябва да вземе решението, което обществото очаква от него”, казва жена, дошла да подкрепи майките. Друга майка обяснява, че Симеонов е на „твърде висока позиция, за да си позволява да говори така, все пак при определени обстоятелства може да му се наложи да замести премиера”.  

В отговор Валери Симеонов обясни, че заема поста вицепремиер по решение на коалицията. Затова и оставането му щяло да зависи от трима души.

Това е г-н Бойко Борисов,това е г-н Каракачанов, това е г-н Волен Сидеров - когато те ми поискат оставката, тогава ще си я подам по политически причини. Не виждам никакви причини по лични причини да подам оставка - просто, защото няма за какво. Боли, не боли, това е истината. Аз стоя зад своите думи”, категоричен беше пред журналистите Валери Симеонов.

Симеонов нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени”, премиерът се извини (ВИДЕО)

Зад вицепремиера застанаха работодателските организации, които предупредиха, че ще излязат на протест ако той подаде оставка.

„Този уличен натиск, тези социални протести няма да доведат до нещо добро”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„В този сграда се влиза през избори и се излиза през избори - другото е хунта”, заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Майките казаха още, че демонстрацията им не е политическа, въпреки че зад тях застанаха представителите на БСП и депутатът от „Атака” Миглена Александрова.

СНИМКИ ОТ ИЗКАЗВАНЕТО НА СИМЕОНОВ В МС ВИЖТЕ ТУК

Оставката представлява самостоятелно решение за освобождаване на пост. Причините за нея могат да бъдат лични и морални, ако съответният човек смята, че е допуснал грешка и иска по този начин да изкупи вината си. Втората причина за искане на оставка е по политически причини. Такова решение може да вземе коалицията - същите, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по мое желание. Когато политическият съвет реши и поиска оставката ми, ще я подам“, заяви Симеонов на брифинг в Министерския съвет минути преди началото на протеста в столицата и след среща с работодатели. Те самите обявиха, че подкрепят вицепремиера и са готови на протести, ако се стигне до отстраняването му.

Малко по-късно от "Атака" обаче снеха политическото си доверие към Симеонов и също настояха за оставката му. Поискаха и спешно свикване на Коалиционен съвет.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че няма да иска оставката на заместника си.

"Още преди дни поднесох извинения от името на Валери Симеонов за думите му. Искам да помоля и майките, и протестиращите, защото от самото начало работим заедно, за да може и двата закона да влязат заедно. В сряда съм създал организация от ГЕРБ да минат през комисии, да се гледат в парламента и да бъдат приети. Ще видите в сайта на Министерски съвет проектобюджета, където сме отпуснали 150 милиона допълнително", подчерта Борисов в изявление от Дубай, където е на официална визита.

Той каза още, че е сложно да поиска оттеглянето на Симеонов, защото "когато става дума за министри е едно, въпреки че ми се сърдят".

"Нашите партньори са в по-сложна ситуация, там са три партии, знаейки колко са различни, но така отредиха българските избиратели. Искането на оставката на Валери Симеонов от моя страна е нарушаване на коалиционното споразумение. Без решение на "Обединени патриоти" няма никаква правна стойност. Ако тръгна силово да му искам оставката, както искат майките, това означава автоматично да се счупи коалицията. Тук се надявам колегите от ОП да си решат различията. Видно е различието между Волен Сидеров и Валери Симеонов, но когато са си слагали подписите, е трябвало да мислят и да се държат като отговорни хора. Дезертьорството не решава проблемите. Моралния акт аз го изразих", коментира министър-председателят.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Марина Малашева; Глория Николова; Велина Сашева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.