Защо Тръмп иска да се оттегли от договора и ще се стигне ли до нова надпревара във въоръжаването?

Вълна от критики, заради решението на Доналд Тръмп да оттегли Съединените щати от договора с Русия за контрол на въоръжаването.

Американският съветник по национална сигурност пристигна в Москва за разговори по темата.

Защо Тръмп иска да се оттегли от договора и ще се стигне ли до нова надпревара във въоръжаването?

Преди 31 години във Вашингтон Роналд Рейгън и Михаил Горбачов полагат подписите си под Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Тогава това е първото споразумение, което води до елиминирането на цял клас ядрени оръжия. Двете суперсили СССР и Съединените щати унищожават общо 2 600 ракети с обсег от 500 до 5 500 километра, считани за дестабилизиращи за Европа. Въпросът за Договора не веднъж е повдиган, още през 2007-ма Владимир Путин казва, че той вече не служи на интересите на Русия. Но пръв Тръмп поиска оттегляне.

ЕС призовава САЩ и Русия да продължат диалога си

"Да, Русия наруши договора. Нарушават го от много години и не знам защо Обама не се оттегли от споразумението. Няма да им позволим да си разработват оръжия, а на нас да не ни е позволено”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Американското разузнаване установява нарушение на Договора още преди няколко години, когато руската ракета Новатор 9М729, все още е във тестова фаза. Тогава администрацията на Обама безуспешно се опитва с дипломация да убеди Кремъл да се откаже от програмата. Тръмп, обаче, директно конфронтира руските нарушения като започна да финансира разработки на американски ракети.

САЩ се оттегля от споразумението за ядрените оръжия с Русия

В един глас руски политици, анализатори и медии обявиха, че Доналд Тръмп, а не Русия застрашава свотевнота сигурност с изтеглянето от Договора за контрол на въоръжаването.

"Категорично не сме съгласни, че Русия нарушава договора. подобни стъпки реално ще превърнта света в по-опасно място”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Очакваме официално разяснение от американските ни колеги. В случай, че Джон Болтън е готов да ги даде, разбира се ще го изслушаме и ще оценим ситуацията”, каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

Мнозина считат Договора за реликва от ерата на Студената война, особено след като Китай и други държави продължават да разработва безпрепятствено ракетни системи.

"Трябва да подчертаем, че обвиняването на Китай за едностранното изтегляне от Договора и пълна грешка”, обяви Хуа Чинянг, говорител на МВнР на Китай

Френският президент Еманюел Макрон е подчертал в телефонен разговор с Тръмп важността на Договора от 87-ма, призиви срещу оттеглянето отправи и Германия и Европейската комисия. А анализатори твърдят, че всъщност Доналд Тръмп прави услуга на военните ястреби в Москва и развързва ръцете им за възобновяване на оръжейната надпревара.

Репортер: Тоня Димитрова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.