Това реши Европейския парламент с голямо мнозинство

Шенгенската информационна система да се използва за прогонване на мигранти без право на престой в Европейския съюз. Това решение прие с голямо мнозинство Европейският парламент, съобщи БТА.

Предвижда се в системата да бъдат подавани сигнали за престъпници и решения за връщане на мигранти. Очаква се новите мерки да допринесат в борбата с тероризма и в случаите с отвлечени деца. Националните власти ще бъдат задължени да споделят подробностите за понесени терористични удари с всички държави от ЕС.

СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПА: Изпращат европейски граничари без съгласието на местните власти?

Достъп до шенгенската информационна система имат граничарите, полицията, митниците, съдебните и миграционните власти в ЕС. Промените ще дадат право на Европол да получи достъп до всички сигнали в ШИС, а европейската гранична служба Фронтекс - до предупрежденията, свързани с нейните задачи.

Системата бе създадена през 1995 г. след премахването на вътрешните граници в Шенгенското пространство. ШИС работи в 30 европейски държави и е била ползвана за проверки пет милиарда пъти през миналата година, отбелязва ЕП.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.