Държавата отделя още близо 21 млн. лева за целевото подпомагане на бедните

Държавата ще отдели още близо 21 млн. лв. за целево енергийно подпомагане на бедните у нас. Това каза социалният министър Бисер Петков, който взе участие в заседанието на координационния съвет на КНСБ, на което беше обсъден проектобюджетът на държавното обществено осигуряване за 2019 г., цитиран от БГНЕС.

С 10% скачат помощите за отопление

Петков уточни, че все още не е ясно колко точно души, попадащи в една от 17-те целеви групи, ще получат по около 100 лева допълнително към полагащата се енергийна помощ за месеците от ноември до март. Техният брой ще стане ясен до края на месеца, когато приключи подаването на молби и декларации за такава помощ.  

„Тази допълнителна сума, чиито размер все още не е уточнен, ще компенсира по-високите разходи, свързани с увеличение на част от горивата и предизвиканото от това увеличение на други стоки от първа необходимост. С промени в наредбата беше калкулиран малкият ръст на цената на електроенергията от 1 юли. Сега месечната помощ е в размер на 73 лв., която се изплаща за 5 месеца”, обясни социалният министър.

В печата: Евтин ток за 1 млн. българи

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.