Протестите с искане за оставката на вицепремиера обаче продължават четвърти ден

Кабинетът реши да освободи Валери Симеонов от председателския пост на Националния съвет по етническите въпроси. Решението е взето по настояване на премиера Бойко Борисов.

Междувременно се стигна до ново напрежение около Симеонов.Причина стана приемането на новия Закон за хората с увреждания, според който ресорният вицепремиер може да оглави друг ключов съвет – Съвета за интеграция на хората с увреждания.

Томислав Дончев оглави Съвета по етническите и интеграционните въпроси

Законопроектът за хората с увреждания беше одобрен с консенсус на първо четене от социалната комисия в парламента. Сега този орган се ръководи от социалния министър, но след влизането на текстовете в сила, постът ще бъде даден на ресорния вицепремиер. Към настоящия момент това е Валери Симеонов. Това стана повод за нова доза полемики не само сред протестиращите, но и сред депутатите.

„Това предложение звучи като виц”, коментира Антон Кутев от БСП.

Хасан Адемов от ДПС пък определи предложението като „скандално”.

„Не трябва да сменяме закона, а да сменим вицепремиера”, заяви Валентин Марешки, ВОЛЯ.

Смяна иска и Димитрина Русева. За нея и 22-годишният й син остава горчилката от думите на вицепремиера Валери Симеонов.

„Обижда ни отношението на този човек към хората с увреждания, обижда ни отношението към борбата ни.”, заявява Димитрина Русева.

А днес депутатите спориха - подходящ ли е Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Новоприети текстове предвиждат именно вицепремиера с ресор социална политика да застане начело на съвета. В момента този пост се заема от Валери Симеонов.

„Не е проблемът в Закона, а в човека. Идеята тази политика да се координира от вицепремиера е добра, лош е вицепремиерът”, смята Антон Кутев.

„Ще предложим отново министърът на труда и социалната политика да оглави този Национален съвет за хората с увреждания”, заяви Хасан Адемов.

От „Атака” видяха дори провокация в предложението.

„В определената ситуация се съдържа известна провокация към общественото напрежение. Не е удачно да се приема такъв риск”, смята Явор Нотев от „Атака”.

От НФСБ обаче уточниха, че текстовете са приети преди избухването на скандала.

„Винаги има обществен натиск, когато се върши работа. Само човек, който лежи, не може да падне”, коментира Йордан Апостолов, НФСБ.

Валери Симеонов се извини (ОБЗОР)

От ГЕРБ обясниха, че предложението е продиктувано от Конвенцията за правата на хората с увреждания, според която координацията на тези политики трябва да се осъществява на по-високо ниво. И уточниха:

„Визирано е не името, а ресорният вицепремиер. След снощи е ясно, че има напрежение и след консултации този текст може да претърпи промени”, заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Преди повече от 4 месеца е записано, предложението е Националният съвет за хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер. Става дума за отговор на желание на протестиращите майки”, заяви социалният министър Бисер Петков.

Димитрина признава, че едно от предложенията на майките е било грижата за хората с увреждания да бъде изведена на по-високо ниво. За нея обаче решението било едно: „Защо един закон трябва да е свързан с една персона? Много по-лесният вариант е да смениш човека, отколкото закона”, заявява Димитрина Русева.

А в интернет има две подписки с настояване за незабавната му оставка. В едната са се подписали над 10 000 души, а в другата повече от 11 000.

Същевременно протестите с искане за оставката на вицепремиера продължават четвърти ден. А хората се заканват да има гражданско неподчинение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.