Организаторите планират да подадат колективни жалби в КЗК и КЗП

Протести срещу цените на горивата се проведоха в няколко града в страната в събота. С касови бележки от последното зареждане, хората излязоха на улиците, за да поискат обяснение защо тарифите скачат. Стигна се до блокади на ключови пътни артерии.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК 

В столицата протестиращите се събраха пред Министерския съвет. Хората се обявиха не само срещу повишаването на цените на горивата, но и са срещу по-скъпото парно и топла вода.  

В същото време от Българската петролна и газова асоциация са категорични, че мястото на протеста не е пред Министерския съвет, а пред посолствата на държавите – производители на петрол и пред организацията на страните – износители на петрол. 

В Пазарджик полицията предотврати планираното затваряне на булеварди и бензиностанции. Над 250 души с автомобили се събраха на един от входовете на града. На повечето от тях органите на реда снеха личните данни и ги накараха да подпишат предупредителни протоколи, според които, ако блокират движението, ще бъдат санкционирани за нарушаване на обществения ред. Според полицията протестът е незаконен. Въпреки забраната, час по-късно колоната от автомобили потегли по централните булеварди и за кратко блокира града.

Докога ще растат цените на горивата?

Пътна блокада имаше и в Бургас. Макар и за кратко, автошествието на протеста затвори магистралата. Резултатът - 3-километрова колона от автомобили.

Десетки жители на Монтана също излязоха на протест с колите си. Монтана е един от градовете, в които цените на бензина и дизела са едни от най-високите в страната. Хората блокираха с автомобилите си няколко от бензиностанциите в града и заредиха със стотинки.

Според експертите Комисията за защита на конкуренцията трябвало да обясни на хората на какво се дължи ръстът на тарифите и има ли основание за този скок.

От Петролната асоциация заявиха, че до края на годината не очакват повишение и уточниха, че увеличението се дължи на скъпия суров петрол. Неговата цена се увеличила със 17% през последните няколко месеца.

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви категорично, че цените на горивата не се регулират от страна на държавата.

Протест срещу високите цени на горивата във Велико Търново (ВИДЕО+СНИМКИ)

Те се определят на база пазара, търсенето и предлагането, така че това са нормалните пазарни механизми, които действат. Държавата няма механизми, с които да влияе и да коригира цената. За нас важат правилата, свързани с либерализирания пазар”, коментира министърът.

Организаторите на протестите призоваха гражданите, които присъстват на шествията, да носят касови бележки, за да внесат колективна жалба в Комисиите за защита на конкуренцията и на потребителя.

През октомври миналата година сме зареждали дизел и класическия бензин А95 на почти еднаква цена - малко над 2 лева. През изминалата седмица средната цена на дизела беше 2,42 лева, а на бензина - 2,38. За сравнение средната цена на бензина в Гърция е 1,665 евро. А литър дизел в южната ни съседка се продава за 1,481 евро. В същото време във Франция цената на литър бензин е 1,551 евро. За литър дизел французите плащат по 1,534 евро. Разбира се, както цените, така и доходите в тези държави са различни от българските.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.