Строителството на пътническия лайнер ще струва 500 млн. долара

До няколко години точно копие на емблематичния кораб „Титаник” ще повтори историческия маршрут от Великобритания до Съединените щати.

„Титаник“ - най-големият и луксозен пътнически параход в света по онова време. Смятан за непотопяем, дългият 269 метра гигант потегля на 10 април 1912 година от пристанището в Саутхемптън, Англия. Няколко дни по-късно обаче корабът се сблъсква с айсберг. За няколко часа загиват хиляди пътници и екипаж. Така трансатлантическият „рейс” до Ню Йорк завършва на дъното на океана.

Продадоха на търг менюто от първия обяд на "Титаник" (СНИМКА)

През 2022 година създателите на „Титаник” 2 планират да изпълнят оригиналния маршрут. Строителството на пътническия лайнер ще струва 500 милиона долара, като ще превозва 2400 пасажери и 900 души екипаж. Историческият курс през Атлантика ще се изпълнява през лятото, а на борда му се надява да се качи и 21-годишният Йордан Стоянов от Силистра. Той вече е построил своя „Титаник”.

Мечта ми е да се кача на него. Фирмата, която ще го притежава оище не е изкарала цените за билетите, но вече има редица от милионери, които предлагат по 1 млн. за билет. Така че с такава конкуренция просто няма как да се уредиш за чистач на този кораб”, каза Йордан.

Вдъхновен от историята на „Титаник” измайсторява съвсем сам точно копие от подръчни материали. Проектът му отнема 5 месеца.

„Всичко е от мен. Само знамената не съм ги правил. Всичко е ръчно правено, шкурено, пробивано, лепено”, обясни той.

Мaкетът е дълъг 2, 7 метра, висок  е 70 см и тежи 80 килограма. Моделът е толкова реалистичен, че даже свети нощем, издава звуци и пуши.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.