Засилен ще бъде контролът из цялата страна

Акция "Зима" от утре по българските пътища. Тази година проверките ще бъдат разделени на три етапа - за велосипедисти, пешеходци и за шофьори.

От четвъртък по-стриктен ще бъде контролът за техническото състояния на превозните средства, като това дали работят светлините на автомобилите. От средата на ноември ще се проверяват и гумите, с които шофираме. По закон от 15 ноември те трябва да са съобразени със зимните условия, а грайферът им не трябва да бъде по-малък от 4 мм.

Списъкът за подготовката на автомобилите  за зимата започва с гумите. Проверяващите са категорични, че компромиси за тяхното състояние няма да правят. 

Задължително протекторът на гумите трябва да е минимум 4 мм, ако не – ще има глоби. При проверка от Пътна полиция ще проверяват дали чистачките са в изправност и дали работят светлините на колата. Напомнят, че трябва имаме и вериги.

Експертите напомнят и за още едно важно нещо, свързано с нашата безопасност, а именно срокът на годност на пожарогасителите, както и за това имаме ли аптечка и какво има в нея.

Ако автомобилът има технически неизправности, също ни чакат санкции. При незначителни, като неработещи чистачки, 50 лева. При по сериозни, които затрудняват движението по пътищата – 200 лева. При опасни - 500 лева. Строг контрол ще има също за автобусите и тежкотоварните автомобили.  

От началото на годината Пътна полиция е издала повече от 1 милион фиша и акта.

Държавата също се подготвя за зимата. Миналата година поддържането на пътищата е струвало 78 милиона лева, или по над 3000 лева на км. За тази година са предвидени 60 милиона лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.