Участват над 150 кукери от цялата страна

Вместо в костюми на американски страшилища и ирландски герои, деца от Пловдив ще се облекат като български кукери. Сами изработват маските, с които тази вечер шумно ще минат през централната улица на града.

„Моята маска е направена от листа, перо, дървесна кора, картон, вълна и маниста”, обяснява малката Марина.

„Кукерите носят маски, дреха, звънчета, за да прогонят злите духове”, казва и Христина.

Идеята Хелоун да се превърне в български празник е на Смиляна Захариева. Жената с най-мощният глас в света. Тя не е против честването на американския празник, но смята че той трябва да служи като модел за показване на българските герои от националния ни фолклор.

„Защото децата сега от нас разбират, че имаме звънки кукери, които действително в  нашата митология, в нашата традиция гонят зли духове. Защо да не ги запознаем и може би ще прерасне и нашата българска традиция по същия начин ще стане толкова популярна, колкото Хелоуин”, пита Смиляна Захариева.

За това тази вечер в центъра на Пловдив над 150 кукери от цялата страна ще направят зрелищна демонстрация на костюми и танци. Шествието ще водят гайдите от Родопите и кукерите от Широка лъка. „Тези костюми се предават от поколения- баща ми, дядо ми също са били кукери на времето. Точно от тях сме наследили това нещо да зазим традицията, костюмите. Това е маска изработена от кожа на коза”, обясни Ангел Белчев.

 

„Няма контрадемонстрация. Повлияна бях от това, което прочетох и което е направил ирландският народ за своите деца, когато са прогонени в Америка. Те решават, че тяхната традиция ще се заличи и децата няма да познават празника им. Поради тази причина внасят Хелоуин в Америка. Младата страна харесва този празник. С това нещо ние решихме да запознаем децата ни какви традиции и какво имаме в този дух. И ние имаме кукери, които гонят злите сили и злите духове. Обединяваме двата празника”, обясни Смиляна Захариева.

Подробности вижте във видеоматериалите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.