Крайно бедни са 3,4%

В Германия, въпреки икономическия растеж и рекордно ниската безработица, 19% от населението живее на ръба на бедността, съобщи  Федералната служба за статистика, цитирана от БГНЕС.

Въпреки че ситуацията се е подобрила в сравнение с 2016 г., все още 15,5 милиона граждани живеят на ръба на бедността. Това се отнася за гражданите, които взимат по-малко от 60% от средната месечна работна заплата. По-специално, за едночленно домакинство това възлиза на 1 096 евро на месец, а за четиричленно семейство с две деца - 2 302 евро.

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Броят на гражданите, считани за крайно бедни, е 3,4%. Откровено бедни са тези граждани, които не могат да плащат наем, отопление или комунални сметки.

Активистите настояват за по-широки мерки срещу бедността, което включва по-добро регулиране на пазара на труда и намаляване на обема на работните места за определен период от време.

Броят на гладуващите по света се увеличава

„Растящият просперитет очевидно не засяга всички слоеве на обществото. Когато, въпреки растящата икономика, бедността остава висока, е време да се запитаме какво не е наред“, каза председателят на Асоциацията на обединените социални служби Улрих Шнайдер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.