То не е имало личен лекар заради откази от джипита в града да го приемат в листите си

Бебе на 15 дни е починало в петък след обяд в отделението за недоносени деца на болницата в Хасково. Момченцето е било докарано по спешност в критично състояние. 

СМЪРТ НА НОВОРОДЕНО: Майката обвинява лекарите, те отричат (ВИДЕО)

Сигнал е бил подаден на телефон 112 от бащата, който го е предал на екип с линейка на бензиностанция в Харманли. На път за хасковската болница детето е било реанимирано, съобщава Haskovo.info.

Според медиците то е починало от лошо гледане - било е инфектирано, охладено и най-вероятно задавено.

Родилка почина, бебето ѝ е в кома след планирано секцио

Оказва се, че момченцето не е имало личен лекар заради откази от джипита в града да го приемат в листите си, а семейството има още едно починало дете. Случаят отново повдига въпроса с липсата на достатъчно общопрактикуващи лекари, особено педиатри. Пред последните 10 години в Хасковска област няма нито една новоразкрита практика.

„Не става дума за отказ от преглед, а става дума за отказ от поемане на дългосрочен ангажимент. Това е един системен проблем и той съвсем не е отсега. Причината е все по- намаляващият брой на общопрактикуващи лекари и намаляващият брой между тях на лекари със специалност детски болести. От друга страна има увеличаване на средната възраст на съсловието на лекарите. Отговорът е в организация, финансиране и възможност за навлизане на млади колеги в професията”, коментира д-р Николай Колев - председател на РКЛ – Хасково.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.