Множество миряни се стекоха да я видят и да се помолят пред нея

В столичния храм „Св. Кирил и Методий“ в кв. „Красно село“ беше тържествено посрещната икона на Св. Георги Зографски. Тя е изписана като точно копие на главната светиня на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“ - т. нар. Фануилска икона на св. Георги, предаде БГНЕС.

Иконата е изписана от светогорски брат и е с размерите на оригинала (134 х 83 см.), с красив релефен златен обков. Тя вече повече месец пребивава в Зографската св. обител.

Ценната икона бе внесена с лития в църквата „Св. Кирил и Методий“ в София. Множество миряни бяха дошли да я видят и да се помолят пред нея.

До 23:00 часа в храма ще има празнична вечерня по атонски устав.

Църковното предание свързва Фануилската икона на св. Георги със самото основаване на Зографската св. обител. Тя се появява по чудодеен начин в храма след молитва на монасите, основатели на обителта, така се приема, че Бог разкрива волята си кой да бъде покровителят на новия манастир в градината на св. Богородица. Оригиналът на тази древна икона се е съхранявал няколко века в манастира Фануил, близо до Лида, родното място на св. Георги. Местното предание разказва, че една нощ образът на светеца върху главната им икона се заличил и изчезнал, а на игумена Евстратий било открито, че иконата е била пренесена на Атон. Фануилската неръкотворна икона на св. Георги днес е една от най-големите светини на Света гора.

Иконата на Св. Георги Зографски е в София с благословията на патриарх Неофит. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.