56% са против оставка на правителството, сочи още проучването

Мнозинството българи (81%) смятат, че вицепремиерът Валери Симеонов трябва да подаде оставка заради изказването си за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят.  Мнозинство от 56% са против оставка на правителството, а 34% са „за“, докато останалите не могат да отговорят. 64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят.

Това показва независим телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл”, проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 700 души в цялата страна. Сондажът започна преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина, уточняват социолозите.

Изследването показва, че в подкрепа на Валери Симеонов се обявяват основно привържениците на „Обединените патриоти”, където близо 60% са против оставката близо 40% са „за“. Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за“ и около 40% - „против“. В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката, уточняват социолозите.

Повечето обществени групи са „против“ оставката на правителството. Електоратът на БСП е по-скоро „за“. Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого“, т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Привържениците на ГЕРБ не смятат, че премиерът носи отговорност в ситуацията със Симеонов, а привържениците на Патриотите са разделени по въпроса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.