Очаква се изборите да бъдат рекордни и подадените гласове да бъдат над 100 милиона

В Съединените щати се провеждат междинни избори за конгрес и губернатор. И макар името му да не е на бюлетината, вотът се приема като референдум за Доналд Тръмп и неговото противоречиво управление през последните две години.

Пет милиарда долара са похарчени за тези избори от кандидатите, партиите и групите, които ги подкрепят. А противоречивата фигура на Доналд Тръмп оказва влияние на всеки избор – от щатските парламенти до федералния Конгрес, от референдумите по имиграционни въпроси и околната среда и разбира се надпреварата за губернатори.

Как гласуват американците в навечерието на междинните избори в САЩ?

Днес американците гласуват за всичките 435 места в Камарата на представителите, 1/3 от Сената, губернатори в 36 щати, местни избори за кметове и  редица референдуми. И демократи, и републиканци се надяват, че рекордният интерес към изборите, е добра новина за тях.

„Планът на Републиканците е американската мечта и това е, което правим. Ние връщаме американската мечта”, заяви Доналд Тръмп. 

Американски медии изтеглиха клип на Тръмп заради расистко съдържание

„Тези избори са това, кое ние приемаме за нормално, тоест да имаме президент, който е патологичен лъжец”, каза още сенаторът от Вермонт Бърни Сандърс.

31 милиона души вече пуснаха своята бюлетина по време на предварителното гласуване, счупвайки всички рекорди. Очаква се изборите да бъдат рекордни и подадените гласове да бъдат над 100 милиона.

Репортер: Ясен Дараков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.