Ще се отчитат мощността, екологичната категория и годината на производство

Окончателно - плащаме по-скъпо за старите и замърсяващи автомобили. Това решиха депутатите като приеха на второ четене промените в данъчните закони. 
Два компонента влизат в новата формула  - имуществен и екологичен. По първия ще се отчитат мощността и годината на производство на колата, а по втория - екологичната категория и замърсяването на въздуха.  

ЗАМЪРСЯВАШ - ПЛАЩАШ ПОВЕЧЕ: Ще разчисти ли старите коли по-високият данък?

Общините ще вземат окончателното решение с колко  да променят данъците, но се очаква повишението да не е повече от 30 процента. Обсъждането на промените отново беше съпроводено със спорове на висок тон между депутатите.

ДПС и "Воля" не подкрепили отстъпката за колите с газова уредба, предложена от "Обединени патриоти". Те от своя страна не подкрепили предложението на ДПС данъкът на автомобилите да се плащат в населеното място, в което се движдат и замърсяват околната среда. 

"За 2019 година ще предложим данъците да бъдат минималните, които вече се допускат с новото изменение на закона", каза Дончо Барбалов, замеснтик-кмет по финансите в Столична община.

70% от колите у нас са над 16-годишни

Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2019 година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.