От Брюксел ни дават срок от два месеца за изпълнението на задължителните мерки за справяне с проблема

Търпението на Брюксел за мръсния въздух у нас свърши. Европейската комисия постави двумесечен ултиматум на България да докаже, че може да се справи с проблема.

В противен случай ни заплашват със съд.

По данни на Световната здравна организация мръсният въздух годишно причинява смъртта на около 600 000 деца по света.

През тази година градовете с най-мръсен въздух са София, Перник и Монтана. При тях - превишението на фини прахови частици е 4-5 пъти над нормата.

Сред градовете с превишени норми са и Видин, Пловдив, Горна Оряховица, Плевен, Бургас и Русе. Данните са на Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух. Още миналата година Европейският съд осъди страната ни заради трайно лошото качество на въздуха. Тогава съдът установи, че България не спазва изискванията за максимално допустими прахови частици във въздуха. А взетите мерки, според Европейската комисия са недостатъчни.

Започна ли сезонът на мръсния въздух?

71-годишната Цветана Борисова живее в Монтана – един от градовете с най-мръсен въздух. Отоплява се на дърва.

„На какво да се отоплявам? На ток? Че той ще го плаща. Няма! Това е положението”, казва възрастната жена и обяснява, че пенсията й не стига за друго отопление.

„Неслучайно градовете с най-нисък стандарт на живот имат най-замърсен въздух”, не оспорва този факт министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според министъра България има напредък по отношение на въздуха. Тепърва ще се взимат и още мерки. Например със закон ще се въведат конкретни норми за съдържанието в твърдите горива. В бюджета за следващата година пък  са предвидени повече пари за помощи за енергийно подпомагане.  

А отговорността за чистия въздух е и на местно, и на национално ниво,  категоричен е министърът. И се заканва – санкции да има за всяка община, която не полага нужните усилия.

„Конкретен резултат не означава задължително да постигнете нормите, а да намалите замърсяването”, обясни още Нено Димов.

СЗО: Мръсният въздух убива около 600 000 деца годишно

Твърдото гориво е сред основните причини за мръсния въздух и в София. В столицата около 55 000 домакинства се отопляват по този начин и според кмета Йорданка Фандъкова не е само в крайните райони.   

В дните със замърсен над нормата въздух отново ще има зелени билет - 1 лева за всички линии за ден. Тя посочи, че благодарение на метрото се спестяват около 75 000 тона вредни емисии, а с пускането на третия лъч този ефект ще се увеличи.

Времето обаче тече и до декември трябва да убедим Европейската комисия, че сме в състояние да се справим с мръсния въздух. Ако не успеем най-вероятно, ще се стигне до съд.

Страната ни обаче има право да поиска удължаване на срока.      

През април 2017-а, когато Европейският съд ни осъди, не се стигна до глоби.  Този път обаче, ако държавата не успее да убеди Европейската комисия, че ще победи във войната с мръсния въздух - може и да се стигне до солени санкции.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.