Американският президент е във Франция за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война

Американският президент Доналд Тръмп пристигна в Елисейския дворец за среща с френския си колега Еманюел Макрон, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Тръмп е във Франция този уикенд за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Разговорите в Париж между двамата лидери се провеждат само часове, след като държавният глава на САЩ определи като „безкрайно обидно” предложението на Макрон в началото на седмицата Европа да създаде собствена армия, за да се пази от потенциални врагове, включително Вашингтон и Москва.

100 години от края на Първата световна война: Световният политически елит се събира в Париж

Тръмп бе приветстван на централния вход на президентската резиденция във френската столица лично от Макрон. Впечатление обаче направи факта, че ръкостискането и поздравите между двамата лидери бяха доста по-сдържани спрямо предишната им среща.

Малко преди пристигането на Тръмп в Елисейския дворец Макрон заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си отбрана и бе категоричен, че споделя мнението на американския си колега, че трябва „по-голямо споделяне на товара”, а именно Европа да поеме по-голям дял във финансирането на НАТО.

От офиса на Макрон бяха категорични, че гневът на Тръмп се дължи на неправилно интерпретиране на думите на френския президент. Според прессекретаря на Елисейския дворец Макрон никога не е казвал, че „Европа се нуждае от армия срещу САЩ". 

По време на срещата между двамата президенти малка група поддръжници на американския президент Доналд Тръмп се събра в Париж, за да покаже подкрепата си и да го приветства с добре дошъл във френската столица, съобщава Ройтерс. Те се събраха на един от централните площади, пяха американския химн и развяваха плакати, на които пишеше – „Добре дошъл, президент Тръмп” и „Си Ен Ен не става”.

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания отмениха посещението си в Американския гробищен парк и мемориал в гората Бело заради лошото време, съобщава Си Ен Ен. Вместо тях почит към загиналите близо 2300 войници, мнозина от които са водили битки в района през лятото на 1918 година, ще отдаде американска делегация начело с началника на кабинета на президента на САЩ генерал Джон Кели и председателят на комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джо Дънфорд.

Причината Тръмп да не посети мемориала, разположен на около 50 мили от Париж бе, че вертолетът на държавния глава “Марин Уан” не успя да излети заради силни ветрове и висока облачност. 

Междувременно във френската столица текат последни приготовления за церемонията по повод края на войната, която ще се състои на Триумфалната арка и на която ще присъстват десетки световни лидери.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.