Австрийските власти водят разследване срещу 70-годишен австрийски полковник за шпионаж

Външните министри на Русия и на Австрия, Сергей Лавров и Карин Кнайсъл обсъдиха по телефона делото срещу австрийския полковник в оставка, заподозрян от Виена за шпионаж в полза на Русия, предаде ТАСС, като цитира изявление на руското външно министерство, съобщава БТА.

Руската страна определи като неприемливо и противоречащо на нормите на международното общуване отправянето на публични обвинения без доказателства. Всякакви възможни взаимни безпокойства трябва да се обсъждат по съществуващите канали за диалог и въз основа на фактите, подчерта е Лавров по време на телефонния разговор.

На свой ред Кнайсъл обясни мотивите, ръководили взетите от Виена решения и изрази надежда, че те няма да окажат влияние на по-нататъшното развитие на двустранните връзки. Министърката вече отмени посещението си в Русия, планирано за 2 и 3 декември тази година и предупреди, че ако подозренията за шпионаж се потвърдят, може да се стигне до обтягане на отношенията между двете страни.

ПОДОЗРЕНИЯ ЗА РУСКИ ШПИОНАЖ В АВСТРИЯ: Напрежението между страните расте

Вчера австрийските власти съобщиха, че водят разследване срещу 70-годишен австрийски полковник в оставка, за когото се твърди, че през последните 20 години е предавал на руското военно разузнаване информация за австрийската военна авиация, артилерийски системи, високопоставени чиновници и миграционната криза. Прокуратурата проверява дали е имало разгласяване на държавна тайна. В случай, че подозренията се потвърдят, той може да получи присъда до 10 години затвор, припомня ТАСС. Руското външно министерство изрази протест срещу изявленията на Виена пред австрийския посланик в Москва Йоханес Айгнер. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.