Ограничения се предлага да има само за по-широкия кръг близки

След заседание на ръководството на ГЕРБ  управляващите се отказват от част от плановете си за застраховката "Гражданска отговорност". Вицепремиерът Томислав Дончев е натоварен със задачата да търси разговори с петролните вериги и да удържи цените на горивата.

Първоначалната идея беше цената на застраховката да се овладее, като се въведат лимити за обезщетенията за всички близки на жертвите в катастрофи. Сега това се ревизира и таван за най-близките - като съпруг/съпруга и деца, няма да има.

Ограничения, под формата на таван, се предлага да има само за по-широкия кръг близки - братя, сестри, братовчеди, баби и дядовци. Идеята е те да получават до 5000 лева.

КФН започва обсъждането на наредбата за „бонус-малус“

От Комисията за финансов надзор разпространиха информация, че с въвеждането на системата „бонус –малус” 80 % от собствениците на автомобили ще плащат по-малко отколкото до сега.

8 август 2016-та година променя живота на Анелия. На тази дата тя разбира какво означава да загубиш дете. След удар на магистрала „Хемус” край Варна синът й Никола остава завинаги на 23.  Две години по-късно Анелия вече знае, че нито присъдите, нито обезщетенията могат да заличат болката.

„Ежедневно мислиш само за него оставят ти спомените, опитваш се да се отнасяш добре с хората и да не плачеш пред тях. Но вечер оставаш с мъката и спомените. Връщаш си как са ти казали полицията”, разказа тя.

За хора като Анелия, управлавящите се отказаха да слагат цена на болката.

„Стигнахме до извода , че може лимити да има само за разширения кръг”, обяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

В широкия кръг, обаче, ще влязат и братята и сестрите на жертвата и таван ще има, за да се удържи цената на застраховката.

НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Отпада лимитът за близките роднини, за останалите става 5000 лв.

„Моето предложението брани на практика именно тези хора на улицата от това да се увеличат застраховките два или три пъти”, каза Стоянова.

И според Анелия лимити трябва да има, но те не трябва да включват братята и сестрите, защото  смъртта на Ники променя живота не са му на майка му, но и на двете му сестри.

„Ако заведем дела, ще ги заведем наистина за максималния размер и защо - бесни сме, защото убиецът на моя син убива за втори път. При доказано убийство, при над 30 акта, той е застрахован и „Гражданската отговорност” му е била 160 лева”, обясни Анелия.

Застрахователите не бързат да кажат дали новото предложение ще е достатъчно, за да не се повишават цените на гражданската повече.

„Сметките ще направи всеки застраховател сам за себе си, а цената е продукт не на политика, а на математика. Ако това предложение бъде прието означава, че финансовият сектор на 2018-та година ще оцелее”, заяви Светла Несторова, пердседател на Асоциацията на българските застрахователи.

За миналата година приходите от премията по гражданска били близо 660 милиона лева. Като обезщетения са изплатени 407 милиона. Сега, с промяната на кръга от хора, които имат право на обезщетение, за четири месеца са постъпили нови искове за 100 милиона лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.