Протестиращи спряха трафика по магистрала "Люлин"

Четвърти пореден ден на протести в големите градове на страната. Митинги и блокади на пътища срещу високите цени на горивата и с искания за оставка на кабинета през деня и тази вечер има в София, Перник, Варна, Стара Загора, Шумен, Добрич и още редица градове.

Отново се стигна до блокада край Перник. Стотици хора за трета поредна вечер направиха шествие от града до връзката между магистралите "Струма" и "Люлин" и спряха движението към София за два часа. Исканията им бяха за поносими цени на горивата, за по-високи доходи и повече социална политика. Поискаха и Народна република България - тоест властта да се вслушва в исканията на народа. 

Сайтът zapernik.com разпространи кадри от протеста тази вечер, на които се вижда как полицаите свалят каските си в знак на добронамереност към хората, които охраняват.

Най-масовият протест отново беше във Варна. Хиляди хора се събраха на шествието и  блокираха няколко възлови кръстовища в града. Пред общината демонстрантите държаха речи, а след това се отправиха към магистрала "Хемус", където блокираха и двете платна за движение. Магистралата остана затворена около час. Шествието завърши пред бензиностанция на една от големите петролни вериги.

Протест и в Шумен пред сградата на общината. Едно от основните искания на недоволните е за по-високо заплащане на труда в България. Протестиращите обявиха, че ще започнат да се събират спонтанно и в други дни.

Междувременно вътрешният министър Младен Маринов коментира пред депутатите от Вътрешната комисия в парламента, че МВР разполага с достатъчен ресурс, за да обезпечи всички протести.

„Продължаваме да работим и по отношение на лица, които явно провокират органите на реда и грубо нарушават обществения ред”, обясни Маринов.

„В последните дни се организират нерегламентирани протести в социалните мрежи, при които ние не можем да направим конкретна оценка за присъствието, тъй като нямаме срещу нас конкретен организатор, с който да проведем съответните разговори и да вземем конкретните мерки”, поясни директорът на „Национална полиция” Христо Терзийски.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.