Това съобщи Тереза Мей след 5-часова среща

След петчасово инфарктно заседание британският кабинет одобри сделката за Brexit с ЕС. Премиерът Тереза Мей заяви, че документът е най-добрият възможен за Лондон и е в интерес на гражданите.

На правителственото заседание министрите са били разделени. 10 от общо 21 първоначално са се противопоставили, пишат британски медии. Тереза Мей призна, че трудни дни очакват Великобритания, но тя е готова да се изправи пред парламента утре.

Мей: Няма да повторим референдума, ще осъществим Brexit

„Споразумението стриктно запазва националния интерес и предава посланието от референдума. Ще бъде подложено на ожесточена критика, но решението е между това да построим бъдещето на страната ни или да провалим обещанието от референдума”, заяви Мей.

Главният преговарящ на Брюксел обяви, че е договорен преходен период до декември 2020 г. Дотогава и двете страни ще се придържат към настоящата ситуация, като зачитат европейската политика и митнически съюз. Северна Ирландия ще остане в същата митническа територия като Великобритания, но ще се съобразява и с някои европейски регламенти. Така ще бъдат избегнати митническите проверки на границата с Ирландия. Специален протокол е бил приет и за Гибралтар - британски анклав край Испания.

„Правата на гражданите винаги са били наш общ приоритет - и за европейските граждани във Великобритания, и за британските в ЕС. Всички тези хора ще могат да продължат да живеят както преди - да живеят там, да учат там и да вземат семействата си”, заяви Мишел Барние.

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер поиска свикването на среща на върха за Brexit. Всяко едно споразумение между Брюксел и Лондон трябва да бъде одобрено от британския парламент и държавите-членки на Евросъюза.

ЕС и Великобритания имат чернова за договора за Brexit

Критиците на споразумението се фокусират върху начина, по който ще бъде защитена границата със Северна Ирландия. Някои анализатори очакваха, че Тереза Мей може да не получи подкрепа и от собствените си министри, тъй като в проекта на споразумението се предвижда свободна граница между Северна Ирландия и Великобритания. При запазване на сегашните търговски отношения между Лондон и Брюксел, това ще облагодетелства Белфаст. Въпреки че спечели при гласуването в кабинета, Мей трябва да проведе битка за одобряване на сделката от британския парламент, припомня Би Би Си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.