За кръговрата на един глобален проблем, който започва и свършва с човека

Замърсяването с пластмасови отпадъци е глобален проблем. Смята се, че до 13 милиона тона пластмаси попадат в моретата и океаните всяка година. Затова Европа е решена да наложи забрани и ограничения от 2021 г. В "Темата на NOVA" в неделя Златина Зехирова и операторът Георги Георгиев показват кръговрата на боклука, който започва и свършва с човека. 

25-метрова риба от пластмасови торбички пред НДК

Смята се, че всяка година всеки човек произвежда около 400 кг отпадъци. Малка част от боклука се рециклира, по-голямата отива на депо или остава в околната среда. В името на морето за първи път двама уиндсърфисти изминаха скоростно разстоянието от северното до южното ни черноморие - общо 300 км за 24 часа. Те го направиха, за да привлекат внимание към проблема със замърсяването на Черно море.

"В началото на сезона направихме едно мащабно почистване. Видимо имаше много боклук по плажа. Южното ни черноморие е по-замърсено", каза Йоан Колев. 

"Събираме самостоятелно този боклук и го извозваме до града. Това коства доста усилия, но имаме мотивацията да се справим. Вярваме, че с това подобряваме средата", допълни Илияна Стоилова.

Революционна технология ще чисти Тихия океан

Замърсяването с пластмаси идва и от корабоплаването и риболова, а не само от туризма. 

Гледайте "Еднократни навици" в "Темата на NOVA" на 18 ноември в 19.20 ч. по NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.