Авторът на "Моши моши, Япония” представи и втората си книга "Уки уки, Япония”

В Япония не са променили отношението си към българите заради надписа „Локо София” върху мемориала на загиналите в Херошима. Това каза в ефира на „Здравей, България” Юлияна Антонова-Мурата, автор на бестселъра „Моши моши, Япония”.  Книгата имаше 7 тиража и е представена в Българското посолство в Лондон. В четвъртък вечерта във Военния клуб в София беше представена и втората й книга „Уки уки, Япония”.

Тя обясни, че всъщност двамата бивши работници към Софийската опера и балет не са рисували само върху мемориала в Хирошима. Според нея обаче вместо да се бърза веднага да се уволнят служителите, е трябвало да се провери добре случаят от ръководството на операта. Юлияна Антонова изрази несъгласие с изявлението на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов, който след завръщането на трупата от Япония обяви, че е бил подведен от медиите. Затова се стигнало до отстраняването от работа на служителите, които всъщност били писали върху издигната пластмасова стена, намираща се на голямо разстояние от емблематичната сграда.

„На мен това не ми хареса, както и на моите приятели в Япония, защото това не е подвеждане и не е вярно, че не било на това място и било на някаква стена, защото това наистина е мемориал и освен това са писали и на една пейка и на гроба на загинали корейски граждани. Съобщи се от националната телевизия на Япония и не е преекспониран случаят”, заяви тя.

Директорът на Софийската опера: Служителите ни не са осквернили мемориала в Хирошима

Служители на Софийската опера задържани в Япония заради надписа "Локо София"

Юлияна Антонова –Мурата разказа още, че японците възприемат като семейството обществото, в което живеят: „ При 126 млн. японци има всякакви. Японците са хора, които умеят да живеят. Там се остарява много спокойно, защото те умеят да уважават възрастните хора, да ценят живота си. Япония е много по-различна от нас като природни дадености. Там има ежедневни земетресения, тайфуни, свлачища и прочие. Те обичат земята си, обичат града си, мястото, където живеят за тях семейството не е само мъжа, жената и детето, но и улицата, на която живеят, градът, в който живеят и страната, в която живеят. Това е един прекрасен урок за мен. Всеки един разказ или история за мен е един урок и аз съм го написала от сърце”, сподели тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.