Търговците се оплакват, че за дни складовите има наличности рязко са намалели

Още от първите дни на легализацията на марихуаната в Канада, търговците се оплакаха, че складовите има наличности рязко са намалели, съобщават Би Би Си и БГНЕС.

В началото всички магазини са имали достатъчно наличност, за да продават, но сега персоналът им трябва да следи сайта на правителствените доставки, още в ранните часове, за да се добере до стока веднага щом е налична.

Канада легализира канабиса

„Когато поръчваме стока, ние можем спокойно да поръчаме голямо количество”, заяви Джеймс Бърн управител на верига магазини за алкохол и цигари в Канада и САЩ.

„Но очевидно няма значение колко ще поръчаш, защото няма. Хранилището на правителството е празно, празно е. Няма нищо, което да може да се направи”, заяви той.

Още от първите дни стана ясно, че има проблеми със запасите, което принуди някои от търговците да намалят работната си седмица, а някои дори да затворят обекти заради липсата на стока.

Канада легализира марихуаната за развлекателни цели

Но това не е особено изненадващо. Още в началото на октомври от Института Си. Ди. Хоуе, мозъчен тръст базиран в Торонто заявиха, че правителствените запаси могат да покрият само от 30% до 60% от търсенето в първите няколко месеца.

Според представители на бизнеса ще отнеме между година или година и половина преди доставките да отговарят на търсенето.

Здравните власти в Канада, които дават разрешителните за производство на канабис, заявяват, че работят усилено, за да увеличат броя на легалните производители и снабдители. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.