Двамата положиха венци и цветя на мемориала Нойе Вахе

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел положиха венци и цветя на мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат в памет на жертвите на войните и диктатурата, съобщиха Ройтерс и БГНЕС.

Нойе Вахе е бивш пруски гарнизон, който през 1993 година е превърнат в мемориал на загиналите във войните. В него е поставена известната статуя „Майка с мъртвия си син”, символизираща страданията на жертвите на военни действия.

Посещението на Макрон и втората му среща с Меркел само в рамките на седмица идва на фона на мащабните протести срещу поскъпването на горивата във Франция.

„Европа и по-специално френско-германската дружба трябва да направят всичко по силите си, за да не позволят на света да поеме по пътя на хаоса и да го ръководят по пътя на мира”, заяви Макрон в речта си пред Бундестага. „Ето защо Европа трябва да бъде по-силна… и по-обединена”, подчерта той.

Пред депутатите в германския парламент френският президент напомни, че именно от Европа е дошла инициативата срещу климатичните промени и за по-голямо използване на зелената енергия с цел опазване на природата.

Според него Европа трябва да бъде инициатор за действия свързани с миграцията, сигурността и многостранния подход към търговията. „Трябва да сме по-обединени, за да можем да посрещнем новите предизвикателства”, категоричен бе той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.