Подменени ли са исканията им?

Майките на деца с увреждания отново излязоха на протест. Те се събраха пред Министерския съвет въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Недоволство им ще продължи, докато тя не бъде гласувана официално от Народното събрание. Недоволните майки   продължават да очакват и окончателното гласуване на трите социални закона. Дотогава ще остане и палатковия им лагер зад парламента.

Майките махнаха черните знамена и сложиха сиви шалове (ВИДЕО)

Междувременно обаче се появи напрежение между протестиращите майки. Много от тях се разграничиха от някои протестиращи, защото подменили исканията им. Тони Маринова е майка на момиченце със Синдром на Даун. Неведнъж е участвала в протестите. Неотдавна обаче се дистанцира от тях, като не е единствената.

"Ние се разграничихме от начина на някои от нас, които си позволиха да приватизират протеста и да го развяват само заради самия протест. Забрави се за общата цел, за която излязохме", каза Маринова.

Майките на деца с увреждания продължават с протестите

От протеста се разграничава и Вера Иванова, която е една от организаторите. По нейните думи това не е истинското лице на недоволството. Сега майките като Тони и Вера се тревожат, че каузата им за промяна и достоен живот на хората с увреждания може да се провали. Напрежението между майките нажежи и изгонването на една от тях от протеста преди дни.

За да бъдат изгладени недоразуменията, при палатковия лагер беше обявена среща. На нея обаче дойдоха единствено организаторите. На поканата не откликнаха и много от майките, които през последните месеци активно участват в законовите промени за хората с увреждания.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.