Тереза Мей: Преговорите за Brexit са в „критичен момент“

Споразумение за отношенията си след Брекзит сключиха Великобритания и Европейският съюз.

То определя правилата за търговията, сигурността и  свободното движение на хора. Брюксел и Лондон ще използват документа като основа за търговско споразумение.

То трябва да бъде сключено по време на 21-месечния преходен период, започващ в края на март. През него Великобритания ще продължи да бъде член на единния европейски пазар и на митническия съюз

Испания заплашва с вето договора за Brexit

Дни преди срещата на върха в Брюксел за подписването на споразумението за Brexit, британският премиер Тереза Мей заяви пред парламента в Лондон, че преговорите са „в критичен момент“, съобщи БГНЕС.

„Преговорите се намират в критичен момент“, заяви Мей. Тя допълни, че британският суверенитет върху Гибралтар – оспорван въпрос преди срещата на върха – ще бъде „гарантиран“.

Стана известно, че Евросъюзът и Великобритания ще създадат съвместна комисия за реализиране на бъдещите отношения между страните след като Обединеното кралство напусне общността. Това гласи проектът за Политическа декларация за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

Следва страните да създадат съвместна комисия, която да отговаря за осъществяването на бъдещите отношения и надзор за тяхното функциониране, за съдействие при разрешаване на спорове, както е посочено по-долу, и отправяне на препоръки за тяхното развитие.

Също така стана известно, че след Brexit Лондон и Брюксел са готови да налагат санкции, които ще помагат на всеки един от тях. В ситуациите, при които между страните ще съвпадат външнополитическите интереси за поддръжка на определен санкционен режим, ще има по-тесен обмен на информация“, се отбелязва в проектодокумента. И се подчертава, че този процес ще включва в себе си и „възможност за налагане на санкции, които взаимно ще укрепват (ЕС и Великобритания).

В събота Тереза Мей отново ще преговаря за Brexit с ЕС

Принципите на политическата декларация бяха съгласувани по време на двучасова среща в Брюксел на Мей с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. След това работа по текста продължиха екипите на преговарящите. Мей и Юнкер отново ще се срещнат в Брюксел в събота, в навечерието на срещата на върха, на която трябва да бъде одобрено споразумението за Brexit. След това, за да влезе в сила, сделката трябва да бъде одобрена от Европарламента, а също и от британските законодатели.

Брекзит е планиран за 29 март 2019 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.