Президентът на САЩ Тръмп каза, че не вижда достатъчно доказателства, за обвинения към саудитския престолонаследник

Франция обяви, че налага санкции, включително забрана за влизане в страната, на 18 поданици на Саудитска Арабия, свързани с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Убийството на Хашоги е крайно тежко престъпление, което освен това е срещу свободата на пресата и голяма част от правата на човека", се казва в съобщението на френското външно министерство.

Германия забрани достъпа на 18 саудитци заради убийството на Хашоги

"Франция призовава да бъде хвърлена цялата светлина върху начина, по който е бил извършен подобен акт. Очакваме от саудитските власти прозрачен, подробен и изчерпателен отговор", заявява ведомството. 
Министерството предупреждава, че може да последват и други санкции в хода на разследването на случая. 
Финландия обяви, че се присъединява към страните, които са престанали да изнасят оръжие за Саудитска Арабия заради войната в Йемен, предаде Асошиейтед прес. Хелзинки спира военния износ и за Обединените арабски емирства също заради "тревожната хуманитарна ситуация в Йемен". Емирствата са съюзници на Рияд във войната срещу шиитските бунтовници в Йемен.

По-рано Дания също съобщи, че престава военните доставки за Саудитска Арабия заради войната в Йемен и убийството на Хашоги. 

САЩ продължават да подкрепят Саудитска Арабия

Същевременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че не вижда достатъчно доказателства, за да бъде обвиняван саудитският престолонаследник за ликвидирането на коментатора на в. "Вашингтон пост" Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.
Тръмп каза още, че ЦРУ не е заключило, че саудитският престолонаследник е наредил убийството на Хашоги, допълва ДПА.
Това изказване на Тръмп е в противоречие с по-ранните информации в американски медии, че американската разузнавателна агенция е заключила, че принц Мохамед бин Салман стои зад убийството.
Тръмп казва, че саудитците са важен съюзник и хвали бизнессделките между двете страни и участието на саудитската монархия в борбата с тероризма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.