Разказ за жестокостите, които се крият зад стените на дома, гледайте в "Темата на NOVA"

Истории за домашното насилие от първо лице. По данни на неправителствени организации всяка четвърта жена и всяко трето дете в България са подложени на системно насилие. Тази седмица репортерът Вероника Димитрова разказва в "Темата на NOVA" за жестокостите, които се крият зад стените на дома. Най-големите травми остават за децата. Те не знаят какво е дом и семейство. Знаят само какво е страх. Те са деца, но без детство, а страшните филми са част от живота им.

„Когато си пребиван още от дете и си живял в насилие, ти започваш да смяташ, че това се случва на всеки. Това е техният затвор”, каза директорът на фондация „Асоциация Анимус” Надежда Стойчева.

До 5 години затвор за домашно насилие

„През цялото време си повтарях той е баща на детето. Не мога да го отделя от баща му. В един момент обаче разбрах, че такъв родител не е нужен на едно дете. Наясно съм, че всички мои жалби се прехвърлят към прокуратурата. От там отговорът беше, че за един шамар няма смисъл да бъде задържан. Трябваше да бъда посинена, за да мога да си изкарам медицинско. Всъщност дори това не е кой знае какво доказателство”, сподели Гергана Димитрова, която е жертва на домашно насилие.

Според Софийската районна прокуратура осъдените за тази година са 34. Една част от тях са и лишени от свобода.

„Достатъчно е една устна закана с убийство, за да бъде започнато наказателно преследване”, поясни Невена Зартова от Софийската районна прокуратура.

Всичко по темата гледайте в неделя след централните новини в "Темата на NOVA ".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.