Позитивен за нашата икономика ще е ефектът от затягането на режима за нови емигранти във Великобритания, смята финансистът

Не се очаква сериозен негативен ефект от Brexit за България. Това прогнозира пред Радио „Фокус“ финансистът Емил Хърсев по повод очакваното подписване на споразумение за излизане на Великобритания от ЕС.

Хърсев обясни, че няма да има спиране на търговските потоци между ЕС и Обединеното кралство, от което следва, че от икономическа гледна точка по отношение на търговията ще се отнасяме с Обединеното кралство като към страна-членка на ЕС и след излизането ѝ.

BREXIT: Мей пристига в Брюксел преди официалното одобрение на сделката

„Мисля, че Brexit ще засегне България минимално. Не се очаква спиране на търговията, даже в мътната вода, както се казва, може да има и положително влияние. Българските фирми са едни от най-гъвкавите, така че те много бързо ще се справят с тази ситуация. За тези, които учат във Великобритания, промени няма да има – това вече е договорено и потвърдено. Останалите, желаещи да намерят своя нов дом на Острова, се очаква да бъдат най-силно засегнати. Но това от гледна точка на българската икономика е положително, тъй като процесът по оттичане на работна сила, и то най-перспективната такава, за България е негативен, коментира Емил Хърсев.

Борисов ще участва в специално заседание за Brexit

Според него споразумение за излизането на Великобритания от ЕС все пак ще има и ще бъде подписано. Той уточни обаче, че то ще доведе икономиката на Обединеното кралство до по-лошо състояние, отколкото преди Brexit.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.