Миньори и енергетици искат програма за дългосрочна работа на мини "Марица-изток"

Работещите в мини "Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток" 2 на протест. Стотици работници се събраха в Раднево с настояване за яснота как ще продължи да работи енергийният комплекс в бъдеще.

Протестът пред централата на Мини „Марица-изток” започна със символично издигане на гробове на двете големи държавни предприятия. Според работниците основният проблем, за бъдещето на енергетиката в комплекса „Марица-изток”, са огромните суми, които трябва да се плащат за въглеродни емисии.

„Парите, които даваме ежегодно за емисии, в рамките на до март месец са между 300 до 400 милиона лева”, заяви протестиращ.

„Цялата индустрия на България зависи от това да има приемлива цена на електрическата енергията, а без тези 45 процента, които се произвеждат тук, всъщност това е невъзможно”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Над 12 хиляди души са пряко работещите в комплекса, всички те са притеснени за своята работа.

„Искаме сигурност за работните си места, защото ние се притесняваме за нашите семейства, за нашите деца и това касае не само нас, но и абсолютно цяла България”, каза участник в протеста.

При протестиращите дойде и енергийният министър Теменужка Петкова. Тя увери, че държавата ще закупи необходимите квоти и комплексът ще продължи да работи.

Миньори и енергетици излизат на протест пред "Марица-изток"

„Вие гарантирате енергийната сигурност на нашата страна, а тя е част от националната сигурност на България. Нали не смятате, че някой ще подложи на риск енергийната сигурност на България”, каза Петкова.

По време на митинга бе представена декларация с искане до края на февруари правителството да направи конкретна програма за дългосрочно стабилизиране на комплекса „Марица-изток” за следващите 20 години. Миньорите ще протестират утре в София, предстоят срещи с Бойко Борисов и Румен Радев.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.