19-метровата яхта с дрогата плавала под холандски флаг край Сицилия

Арестуваха двама българи с 11 тона хашиш край бреговете на Сицилия. Дрогата била открита в яхтата им, която плавала под холандски флаг. 

Според италиански медии най-вероятно дрогата е била натоварена в Мароко и е трябвало да стигне до Либия. Разследването се води от италианската финансова полиция по сигнал на испанските власти.

Българските служби вече са уведомени за случая. И двамата задържани мъже са от Варна. Засега не са имали криминални прояви, единият е бил задържан за шофиране с алкохол.

Спецпрокуратурата иска постоянен арест за седем от задържаните при акцията в Бургас и София

Арестите са направени по време на международна операция срещу наркотрафика. Италианските власти определят сицилианския канал като "магистрала за трафик на дрога по море”. Те са получили сигнал от испанските служби за ветроходна яхта с наркотици на борда. Успяват да я задържат в изключително бурно море и арестуват българите. Кои са те?

19 метровата яхта е пътувала под холандски флаг и е потеглила със стоката от Мароко. Засега няма официална информация за крайната дестинация. Предполага се, че е пътувала за Либия. Сигналът за яхтата е получен в понеделник. Италианските власти са спрели яхтата в международни води на 70 морски мили от италианския бряг. По това време морето е било много бурно с опасно вълнение от 7 бала.

При приближаване на властите двамата членове на екипажа се опитали да потопят яхтата и стоката.

Полицията е намерила 400 пакета с хашиш от няколко различни вида. По информация на Нова са задържани двама мъже от Варна на 40 и 42 години.

Досега не са влизали в полезрението на българските служби за разпространение на наркотици.

Пратките наркотици обикновено тръгват от Казабланка към Либия, откъдето се пренасят към Европа с лодки или яхти, за да не бият на очи. По този маршрут са минали 120 тона хашиш на стойност 1 милиард и 200 милиона евро.

Италианските власти казват, че през последните три месеца са имали важни операции и са конфискували големи количества – всички по един и същ маршрут – от Северна Африка към Италия.  „Българите обикновено в трафика на наркотични вещества се използват по отношение на логистиката, превоза на такива вещества през морета, океани и т.н. за съжаление най-вероятно ще продължи да бъдат задържани такива българи по света”, обясни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Репортери: Антоанета Николова и Десислава Георгиева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.