За 11 месеца отделението по травматология са посетили 19 500 деца

С рязкото застудяване се увеличиха и случаите на пострадали заради заледените и непочистени тротоари.

„Има и пострадали деца, но те са много по-малко. По-често страдат възрастните. Повече случаи на деца, със счупени крайници, имаме през лятото и пролетта.Тогава времето е по-топло и децата играят навън. Зимата обикновено има деца с травми, причинени от зимни спортове или битов травматизъм",  заяви началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" Николай Цуцумански. Той каза, че прегледаните болни досега са много повече от миналата година. „За 11 месеца отделението по травматология са посетили 19 500 деца”, допълни д-р Цуцумански.

Детското ортопедично отделение на „Пирогов” е единственото такова за подрастващи и се нуждае от помощ.

Цветанка Герчева е медицинска сестра с 30-годишен опит. Тя шие гоблени и иска с тях да помогне на малките пациенти. 30-те години като медицинска сестра са дали на Цветанка търпението и желанието да помага на хората. Тя се грижи и за болния си мъж, който е на легло. Да помагаш на човек на легло освен трудоемко, е и скъпо. Съпругът й Руско приема 13 лекарства, а само няколко от тях се поемат от Здравната каса. За да успее да посрещне част от разходите, Цветанка решава да продаде 17 от своите гоблени. Това е  единственото й развлечение. След като разбрала за инициативата за набиране на средства за нов рентген в отделението, жената решила, че иска да дари половината от парите, които спечелила от гоблените.

Стотици пациенти с травми заради поледицата и студа

„Защото сама съм изпитала това нещо и знам какво е един болен човек. Никой, който не го е преживял,  не знае какво е. От 1975 г. работя в детска поликлиника. Отначало като редова сестра, след това станах старша на детска поликлиника и знам какво е да се работи с деца”, разказа Цветанка.

„Наличният рентген не е лош. Това, което се надяваме обаче да се случи е чрез даренията от хората е да закупим апаратура от съвсем ново поколение. Тя ще ни позволи да работим изключително прецизно и качеството на работа ще се повиши”, допълни д-р Цуцумански.

Ако желаете да помогнете в кампанията на Новините на NOVA и УМБАЛСМ "Н. И. ПИРОГОВ" може да го направите и по банков път:

IBAN: BG08CECB97901045159907

BIC: CECBBGSF

ЦКБ АД КЛОН ЦЕНТРАЛЕН,

Титуляр: УМБАЛСМ "Н. И. ПИРОГОВ"

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.