Според тях въздухът в няколко села е замърсен заради старата горивна инсталация

Протест пред Министерския съвет. Екоорганизации се събраха на демонстрация срещу горенето на боклуци в ТЕЦ „Бобов дол”. Според тях въздухът в няколко села е замърсен заради старата горивна инсталация на ТЕЦ-а.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

През юли тази година централата поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата. Според местните жители това се случва, без да е променена горивната инсталация или да са направени инвестиции в нови пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда да се произнесе.

Според протестиращите въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата.

Протест заради мръсния въздух в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

В най-близкото до ТЕЦ „Бобов дол” Големо село хората твърдят, че дишат изключително замърсен въздух. Навсякъде всичко е покрито със специфичен прах, за който местните твърдят, че със сигурност идва от комините на ТЕЦ-а. Според хората праховите частици там отдавна не са фини.

Пречиствателните устройства, които предпазват района от замърсяване, работят непрекъснато, твърди ръководството на ТЕЦ-а. А от комините много често излизала само пара.

„Най-вероятно този прах е от битовото изгаряне в къщите и домовете на хората”, коментира Емил Христов, изпълнителен директор на ТЕЦ „Бобов дол”.

От почти месец насам в ТЕЦ „Бобов дол” биомаси се изгарят експериментално. Разрешение за това е дадено от Министерството на околната среда и водите.

„Ние сме съгласували този план за експериментално изгаряне на неопасни отпадъци с основното ни гориво въглища с РИОСВ-Перник. Провеждането на експериментите е в тяхно присъствие, с тяхно участие”, заяви Елка Зарева, главен еколог в ТЕЦ „Бобов дол”.

Алтернативното гориво се налагало заради шоковото повишение на цените на емисиите, твърдят от централата.

„Тази година спрямо миналата се покачиха три пъти, вече са над 20 евро, а поне по сведения, които получаваме в ЕС, които се коментират, се очаква да нараснат 400 процента. По този начин просто всички дружества изпадаме във фалит, в невъзможност да работим”, заяви Емил Христов.  

Експерименталното изгаряне на биомаси до момента не е довело до допълнително замърсяване на въздуха, категорични са от ТЕЦ-а. Това показвали и периодичните контролни изследвания на РИОСВ. Последното такова било във вторник.

Репортери: Ивомира Пехливанова, Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.